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(6) PUBLIC QUESTIONS 
 

In accordance with Council Procedure Rule 10, questions have been submitted as 
follows:- 

 
 (1) From Mr. P Moylan of Cirencester to Councillor RL Hughes,   
 Chairman of the Planning and Licensing Committee 

 ‘In January, Councillor Sue Jepson reported in the Standard that the outline 
 application by Bathurst would be managed by a planning performance  agreement 
that would facilitate a 9-month period before the application could  be considered and to 
facilitate a further period to discuss infrastructure  contributions. Hidden away in the depths 
of the council’s web site is the  agreement, which was signed on 23rd December. 

 It would appear that CDC have once again been opaque in their  communications. A 
planning performance agreement is of course much more  far reaching and significant than 
merely a timescale of events. It is a very  different way of dealing with planning 
applications.  Other local planning  authorities have given a much more comprehensive 
explanation of the  agreements they have entered into.  Will the Chairman tell us why 
CDC have  been so elusive and will he undertake, on behalf of the Committee, to be 
 more transparent with the community?’ 
 
 Response from Councillor RL Hughes 

 The Planning Performance Agreement (PPA) was put on the website with the 
 other planning documentation when it was registered. There was no attempt  to 
hide it.  

 PPAs are commonly used by Local Planning Authorities when dealing with 
 major planning applications as they allow for Local Planning Authorities to 
 work with applicants on applications that will take longer to determine than the 
 statutory 13-week period.  It does not have any implications upon how an  application 
is processed or upon the recommendations/decisions taken by  Officers and Members.   

 The Government supports the use of PPAs, and the National Planning Policy 
 Guidance states:  

  A planning performance agreement is a project management tool   
 which the local planning authorities and applicants can use to agree  
 timescales, actions and resources for handling particular applications.   It 
should cover the pre-application and application stages but may also   extend 
through to the post-application stage.  Planning performance   agreements can 
be particularly useful in setting out an efficient and   transparent process for 
determining large and/or complex planning   applications.  They encourage joint 
working between the applicant and   local planning authority, and can also help to 
bring together other    parties such as statutory consultees. A planning 
performance    agreement is agreed voluntarily between the applicant and the 
local   planning authority prior to the application being submitted, and can be  
 a useful focus of pre-application discussions about the issues that will  
 need to be addressed. 

 The timescale within the PPA will be reviewed and any updates to the PPA  will 
be added to the online documentation.  Similarly, other relevant  documents relating to the 
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application (e.g. amended plans, consultation  responses, etc.) will be published when 
received, as is the case with all  applications. 
 For clarity, the PPA was not accompanied by any additional payments from  the 
applicant to the Local Planning Authority.  
 
 (2) From Mr. M Pratley of Cirencester to Councillor RL Hughes,   
 Chairman of the Planning and Licensing Committee 
 
 ‘I ask you to consider the following three points: 
 

1. The Health and Safety Executive have now expressed concern over the high 
pressure gas main that runs across the Chesterton site.  They demand that 
adjustments are made to the Bathurst masterplan to move specific buildings 
and recreation areas out of the exclusion zone. 

2. Thames Water have said that there must be no development of the site until a 
new sewer line is established down to Shorncote. 

3. Thames Water have also expressed that the current freshwater supply has 
insufficient capacity to meet the additional demands for the proposed 
development. 

 
 Is it now clear to the Council that Bathurst Development Ltd’s Outline  Planning 
Application should be modified?’ 

Response from Councillor RL Hughes 

Any amendment to an application is a decision of the applicant.  An  applicant 
will be made aware of any consultation responses and other  comments received, 
together with any officer views thereon.  

 
However, we cannot force any changes to be made and, ultimately, the Local 

 Planning Authority will be required to make a decision on the application  before it, 
having regard to all material considerations and all available  information. 
 

Notes: 
 
(i) The above questions were not submitted by the deadline by which responses 
could be guaranteed in advance of, or at, the Meeting - having been submitted on 
Tuesday 8th March 2016.  However, the Chairman has been able to provide 
responses. 

 
(ii) If either questioner is present at the Meeting, he will be entitled to ask one 
supplementary question arising directly out of either the answer given or his original 
question. 
 
(iii) An immediate answer cannot be guaranteed to any supplementary question.  
However, the Chairman will try and answer any supplementary question at the 
Meeting; but if this is not possible, then the Chairman will answer as much as 
possible at the Meeting and then provide a full response within five working days.  If, 
for any reason, a full response cannot be provided within those five days, then a 
holding response will be sent to the questioner, along with the reason for delay and a 
likely timescale for the full response. 

 
(END) 


